Hall and Ensom

Farmhouse in Oxfordshire

farmhouse main

PROJECT OVERVIEW

  • 16th century farmhouse in a small Oxfordshire village
  • Various alterations and repairs
  • Property listed grade II so building consent sought and approved
  • Conversion of small barn into an office
 

Refurbishment

farmhouse1 250Hall and Ensom have recently completed a refurbishment project at a 16th century farmhouse in a small Oxfordshire village. We undertook the acquisition survey for the prospective owner and identified in our report various matters which required attention. Our client subsequently purchased the property and engaged us to undertake various alterations and to instigate many of the repairs outlined in our report. The property is listed grade II so the alterations proposed required listed building consent. Hall and Ensom liaised with the local conservation officer and submitted an application for consent which was approved without delay.

 

Outbuilding converted into home office

farmhouse5 250Works included converting a separate red brick barn into a home/work office. The roof had been covered with corrugated sheeting and was strengthened to enable more appropriate Welsh slates to be fitted. Many of the soft red bricks were delaminating and a programme of replacement and repointing was undertaken. To alleviate the effects of internal dampness, a hydraulic lime plaster has been applied which, combined with a breathable paint finish, has proved successful in resisting the passage of dampness and allows the building to breathe and ventilate naturally.  Conservation roof lights and additional purpose-made double hung sash windows have been installed, to suit this 19th century outbuilding.

To the main house, one of the major visual alterations externally was to change the format of the windows, introducing all-bar glazing to new and replacement windows. This gives the property a more appropriate and consistent look, and readily received consent.

The garage roof has been re-covered to replace corrugated asbestos and internally part of the garage workshop area at first floor level has been converted to form an en-suite bathroom serving an adjacent bedroom. The open main staircase has also been modified with a glazed enclosure to provide privacy to the main lounge and bedroom/dressing room area above.

 

Gallery

The gallery below shows the progress of refurbishment as well as before and after images.